Κέα Εργοστάσιο Εμαγιέ

Το παλιό εργοστάσιο εμαγιέ στη Κέα (Τζιά)

Το παλιό εργοστάσιο εμαγιέ στην Κέα υπήρξε μια ακμάζουσα βιομηχανία για 30 χρόνια. Ιδρύθηκε το 1927 και κατασκεύαζε επισμαλτωμένα (εμαγιέ) οικιακά σκεύη, ενώ το 1936 πήρε τις πρώτες παραγγελίες από τον Ελληνικό στρατό. Το εργοστάσιο εμαγιέ υπήρξε σημαντικό για την οικονομία της Κέας και αποτελεί και αυτό ένα σπουδαίο δείγμα της προσπάθειας αποκεντρωμένης βιομηχανοποίησης της Ελλάδας. Μιας προσπάθειας που απέτυχε τελικά, αλλά έχει αφήσει τα ερείπια της ως μάρτυρες για τις επόμενες γενιές.

Κέα Εργοστάσιο Εμαγιέ

Τα ερείπια του εργοστασίου εμαγιέ ενώ έχουν κριθεί διατηρητέα ( ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/109/5351/1-2-1990 - ΦΕΚ 91/Β/13-2-1990), φυσικά αφήνονται να σαπίζουν, αγκαλιά με την αδιαφορία, την γραφειοκρατία, την έλλειψη οράματος, την δικαιολογία της και καλά κρίσης και έλλειψης χρημάτων (ενώ έχουν φαγωθεί εκατομμύρια σε διάφορα αμφίβολα, ΕΣΠΑ, ΜΟΥΦΑ, ΜΟΥΠΕΣΟΥΠΑ προγράμματα). Άλλωστε το ίδιο γίνεται για τα κτίρια του μεταλλευτικού παρελθόντος της Κύθνου, καθώς και με τα κτίρια που έχτισαν με το αίμα τους οι κρατούμενοι στο κολαστήριο της Μακρονήσου (για να μιλήσουμε μόνο για την γειτονιά της Κέας).

Η επίσκεψη στον χώρο σε γεμίζει έντονα συναισθήματα, καθώς όλα είναι παρατημένα, παρόλο που φωτογραφικά παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον. Από το 2002 υπάρχει μια αξιόλογη προσπάθεια από τον «Συλλόγο Φίλων του Εργοστασίου Εμαγιέ Κέας», που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει και να περισώσει πολλά αντικείμενα σχετικά με το εργοστάσιο, όπως μηχανήματα, προϊόντα, σχέδια, μακέτες, αρχεία, αλλά δυστυχώς για τα κτίρια δεν έχει γίνει τίποτε ακόμη. Κάποια από αυτά τα αντικείμενα μπορείτε να δείτε σε ένα χώρο στην Κορησσία, κοντά στο παλιό εργοστάσιο.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην photogallery...Εργοστάσιο Εμαγιέ Φωτογραφίες

ΠΑΛΙΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΜΑΓΙΕ ΣΤΗ ΚΕΑ